Почетна   /   Новости   /  
04.03.2022.

Дружење са рођацима у Београду и Врбасу

Представници Удружења Братства Миљанић упосјети братственицима у Београду, Новом Саду, Врбасу и Кули

Почетком мјесеца марта (од 4.до 6.),представници УБМ боравили  су у посјети братственицима у Београду, Новом Саду, Врбасу и Кули. Циљ ове посјете је био да братственици из Црне Горе близе се упознају са представницима братства Миљанић из градова Србије у којима су најбројнији, а који на племенитим опредељењима својих предака одржавају и његују братске везе са завичајем.

У Београду, у  пријатном амбијенту ресторана ,,Деда Ставре" дочекали су нас Едвард  Милоша Никова, Шћепан  Сима Петрова, Спасоје Николин Шутов и његов син Миљан, Милинко Милутина Дамјанова са сином Марком, Радојица Обрена Глигорева, унуци Турка Благојева- Зоран Вељков и  Боро Вељков, као и Боров син Михаило.

Наше домаћине  смо потпуније упознали са активностима које се воде и планирају у УБМ,нарочито на упознавању и зближавању младих генерација Миљанића широм свијета око формирања ,,Фонда солидарности",Иновирања спомен обиљежја др Ника Миљанића, санације болнице, сада амбуланте у Велимљу, формирање спомен собе и слично.

Презентовали смо нашим братственицима активности везане за цркву Светог Илије у Мужевицама, динамику радова као и начин прикупљања средстава за њен завршетак.

Изражено је велико интересовање око идеје да се ове године, ако епидемиолошке мјере и укупне друге прилике дозволе, одржи други Сабор братства, након 10 година од одржавања првог( 2012.године) у Миљанићима.

Још једномје упућен позив братственицима да се више и потпуније укључују у активности непосредно, преко органа удружења и преко веб­ сајта (www.miljanici.me) који је сада у функцији.

Из Београда смо отишли са снажним и лијепим утисцима и порукама да активности које водимо и планирамо треба наставити уз што шире и масовније учешће припадника нашег братства. У Врбасу , “граду на пјесниковој руци”,граду побратиму са Никшићем (када је поодавно ,један сада почивши Копривица казао да браћу није требало братимити) дочекао нас је освједочени  добри  домаћин  Мишо  Спасоја  Рушова, са рођацима из Врбаса Новог Сада И Куле. У правом домаћинском братском амбијенту са Мишовом породицом и рођацима уз трпезу љубави, након размјене актуелних  информација , било је и лијепих  прича и сјећања, шале, изворних пјесама, чули  су се и наши традиционални  инструменти:  гусле и дипле.

Дружење је настављено у пријатном амбијенту ,, Градске кафане"'гђе су нам се придружили наши племеници Бијеловићи и Миловићи што је употпунило домаћи бањски амбијент. У истом објекту увече одржан је радни састанак са нашим братственицима коме су присуствовали наши рођаци  из Врбаса, Куле, Новог Сада и Београда.

Шестог марта били смо у посјети у Кули, ђе нас је срдачно угостио Дамјан Мирка Дамјанова са породицом и рођацима и упознао нас са овдашњим приликама које су му добро познате , јер је дуго година активан у друштвеном животу, а сада на дужности предсједника општине Кула.

У пријатној атмосфери разговарали смо о текућим планираним браственичким активностима, уз свестрано изражену спремност да се у наредном периоду наставе започете и конципиране акције и да се још динамичније ради на упознавању и зближавању припадника нашег братства.

Овом приликом изражавамо велику захвалност  свима који  су помогли да се  наша посјета, сусрети и дружења са братственицима у Београду,Врбасу и Кули одвијају·у срдачној и братској атмосфери са утисцима и порукама које ће нам бити додатна мотивација у предстојећим активностима на остваривању програмских опредељења нашег удружења.

У нашим даљим плановима и активностима , планирана је посјета нашој браћи у Републици  Српској  који  живе у општини Власеница.

 

Прилози:

- фотографије

- инструкције плаћања из иностранства

Удружење Братства Миљанић              Бањани, Црна Гора