Početna   /   Novosti   /  
04.03.2022.

Druženje sa rođacima u Beogradu i Vrbasu

Predstavnici Udruženja Bratstva Miljanić u posjeti bratstvenicima u Beogradu, Novom Sadu, Vrbasu i Kuli.

Početkom mjeseca marta (od 4.do 6.),predstavnici UBM boravili  su u posjeti bratstvenicima u Beogradu, Novom Sadu, Vrbasu i Kuli. Cilj ove posjete je bio da bratstvenici iz Crne Gore blize se upoznaju sa predstavnicima bratstva Miljanić iz gradova Srbije u kojima su najbrojniji, a koji na plemenitim opredeljenjima svojih predaka održavaju i njeguju bratske veze sa zavičajem.

U Beogradu, u  prijatnom ambijentu restorana ,,Deda Stavre" dočekali su nas Edvard  Miloša Nikova, Šćepan  Sima Petrova, Spasoje Nikolin Šutov i njegov sin Miljan, Milinko Milutina Damjanova sa sinom Markom, Radojica Obrena Gligoreva, unuci Turka Blagojeva- Zoran Veljkov i  Boro Veljkov, kao i Borov sin Mihailo.

Naše domaćine  smo potpunije upoznali sa aktivnostima koje se vode i planiraju u UBM, naročito na upoznavanju i zbližavanju mladih generacija Miljanića širom svijeta oko formiranja ,,Fonda solidarnosti", Inoviranja spomen obilježja dr Nika Miljanića, sanacije bolnice, sada ambulante u Velimlju, formiranje spomen sobe i slično.

Prezentovali smo našim bratstvenicima aktivnosti vezane za crkvu Svetog Ilije u Muževicama, dinamiku radova kao i način prikupljanja sredstava za njen završetak.

Izraženo je veliko interesovanje oko ideje da se ove godine, ako epidemiološke mjere i ukupne druge prilike dozvole, održi drugi Sabor bratstva, nakon 10 godina od održavanja prvog( 2012.godine) u Miljanićima.

Još jednomje upućen poziv bratstvenicima da se više i potpunije uključuju u aktivnosti neposredno, preko organa udruženja i preko veb­ sajta (www.miljanici.me) koji je sada u funkciji.

Iz Beograda smo otišli sa snažnim i lijepim utiscima i porukama da aktivnosti koje vodimo i planiramo treba nastaviti uz što šire i masovnije učešće pripadnika našeg bratstva. U Vrbasu , “gradu na pjesnikovoj ruci”,gradu pobratimu sa Nikšićem (kada je poodavno ,jedan sada počivši Koprivica kazao da braću nije trebalo bratimiti) dočekao nas je osvjedočeni  dobri  domaćin  Mišo  Spasoja  Rušova, sa rođacima iz Vrbasa Novog Sada I Kule. U pravom domaćinskom bratskom ambijentu sa Mišovom porodicom i rođacima uz trpezu ljubavi, nakon razmjene aktuelnih  informacija , bilo je i lijepih  priča i sjećanja, šale, izvornih pjesama, čuli  su se i naši tradicionalni  instrumenti:  gusle i diple.

Druženje je nastavljeno u prijatnom ambijentu ,, Gradske kafane"'gđe su nam se pridružili naši plemenici Bijelovići i Milovići što je upotpunilo domaći Banjski ambijent. U istom objektu uveče održan je radni sastanak sa našim bratstvenicima kome su prisustvovali naši rođaci  iz Vrbasa, Kule, Novog Sada i Beograda.

Šestog marta bili smo u posjeti u Kuli, đe nas je srdačno ugostio Damjan Mirka Damjanova sa porodicom i rođacima i upoznao nas sa ovdašnjim prilikama koje su mu dobro poznate , jer je dugo godina aktivan u društvenom životu, a sada na dužnosti predsjednika opštine Kula.

U prijatnoj atmosferi razgovarali smo o tekućim planiranim brastveničkim aktivnostima, uz svestrano izraženu spremnost da se u narednom periodu nastave započete i koncipirane akcije i da se još dinamičnije radi na upoznavanju i zbližavanju pripadnika našeg bratstva.

Ovom prilikom izražavamo veliku zahvalnost  svima koji  su pomogli da se  naša posjeta, susreti i druženja sa bratstvenicima u Beogradu,Vrbasu i Kuli odvijaju·u srdačnoj i bratskoj atmosferi sa utiscima i porukama koje će nam biti dodatna motivacija u predstojećim aktivnostima na ostvarivanju programskih opredeljenja našeg udruženja.

U našim daljim planovima i aktivnostima , planirana je posjeta našoj braći u Republici  Srpskoj  koji  žive u opštini Vlasenica.

 

 

Prilozi:

- fotografije

- instrukcije plaćanja iz inostranstva

Удружење Братства Миљанић              Бањани, Црна Гора