Početna   /   Novosti   /  
06.01.2022.

Obnova hrama u Muževicama, zadužbina predaka dinastije Petrović-Njegoš

 

U Muževicama je u toku obnova hrama, zadužbine predaka dinastije Petrović-Njegoš.

 

Po predanju sagrađena je crkva (brvnara), kao i groblje Petrovića. Oni su doselili iz Bosne (okolina Zenice ili Travnika) krajem XIV vijeka u selo Muževice, ispod planine Njegoš, po kojoj su i dobili dinastičko ime.

Miljanići naseljavaju Muževice sredinom XIX vijeka. U tom periodu su se vidjeli ostaci brvna stare crkve, pa su početkom XX vijeka predstavnici bratstva: Pijo Stojanov i Lazar Savin išli kod kralja Nikole da traže pomoć za obnovu crkve. Kralj je tada rekao da će on sam graditi crkvu kao zadužbinu svojih predaka, ipak do toga nije došlo usled istorijskih prilika (Balkanski ratovi, Prvi svjetski rat).

Na Trojičin dan 2014.godine u Manastiru Kosijerevo ponovo se pokrenula ideja za obnovu hrama u Muževicama.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović (danas Božijom voljom naš Mitropolit) je blagoslovio našu namjeru za izgradnju crkve u Muževicama 28. septembra 2014. godine.

Otkriveni su temelji stare crkve i postavljen drveni krst (poklon Milana Đorđijeva Miljanića-sada monaha Andreja). Obred je služio sveštenik Radenko Koprivica.

Od 2015. godine za Ognjenu Mariju se vrši Sveta Liturgija, pa je to i povod okupljanja bratstvenika.

6. oktobra 2016. godine formiran je Odbor za obnovu hrama Svetog Ilije. Tada je dogovoreno da se u čast slavne dinastije Petrović gradi crkva likom Lovćenske kapele.

16. jula 2019. godine Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije blagodaću Božijom je osveštao temelje crkve u Muževicama i tom prilikom se krstilo 11 Miljanića. Sveštenstvo Manastira

Kosijerevo poklonilo je krst koji će, ako Bog da, ubrzo zasijati na ovom hramu.

2. novembra 2020. godine služen je moleban za početak radova na zidanju crkve u Muževicama.

Zemlju za ovaj hram su poklonili braća Baćo i Živko, sinovi Radovana Stevovog iz Muževica.

Zahvaljujemo se svim dosadašnjim i budućim dobrotvorima, koji svojim prilozima ili rukom pomoći doprinose izgradnji hrama.

ODBOR ZA OBNOVU HRAMA U MUŽEVICAMA

 

 

Удружење Братства Миљанић              Бањани, Црна Гора